Τρίτη 17 Μαρτίου 2015

Η ενδοσχολική βία δεν αντιμετωπίζεται με τα ΜΑΤ κ. υπουργέ…


"Τη συγκρότηση επιτροπής που θα εξετάσει τη συμβολή της Αστυνομίας στην αντιμετώπιση του φαινομένου της ενδοσχολικής βίας ανακοίνωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης"!!!, σύμφωνα με την Αυγή που θεώρησε περιττό να σχολιάσει την είδηση.

Μεταφέρουμε ένα απόσπασμα από το βιογραφικό του κ. Πανούση, που βρίσκεται αναρτημένο στην προσωπική του ιστοσελίδα.

Μαθητικά χρόνια
Τα πρώτα γράμματα τα μαθαίνει στο Δημοτικό Σχολείο Κολωνού.
«Νομίζω πως ήταν μια από τις δύο σημαντικές περιόδους της ζωής μου. Εκεί έμαθα τι είναι η ζωή παρόλο που ήμουν σχετικά μικρός σε ηλικία (7-12 ετών). Κολωνός σημαίνει κόσμος που ζει στους δρόμους, φτωχολογιά που μαθαίνει ποδόσφαιρο στην αλάνα και που καταλαβαίνεις τις ανθρώπινες σχέσεις».
Φοιτά στην Λεόντιο Σχολή.
«Γαλλικό σχολείο. Μέθοδος, έλεγχος, προσπάθεια να τιθασεύσω το μυαλό μου. Πολύ καλός μαθητής, χρονική περίοδος '61-'67, μέσα στα περίεργα χρόνια. Είχα προοδευτικές ιδέες. Η οικογένειά αριστερή, στην εξορία όλα τα αδέλφια της μάνας μου. Ήμουν πολύ καλός μαθητής με μεγάλη απόσταση από τον δεύτερο. Δεν μου έδιναν ποτέ τη σημαία ως αριστερό και προσπαθούσαν να με αποβάλλουν, αλλά δεν γινόταν αφού η διαφορά από τον δεύτερο ήταν μεγάλη. 19,5 ο Γιάννης, 17,8 ο δεύτερος, τι θα παρουσίαζαν; Ήταν θέμα εικόνας. Έτσι επιβίωσα».”

Από τότε κ. υπουργέ πέρασαν πολλά χρόνια. Και λίγο περισσότερα από την εποχή των «παιδονόμων» και των πατεράδων που έβαζαν το χωροφύλακα ή τον τραμπούκο της γειτονιάς να «σωφρονίσουν» τον «άτακτο» γιο. Άλλαξαν πολλά από τότε.  Εσείς διαπρέψατε ως επιστήμων και, ενίοτε, ως πολιτικός ξεχωρίσατε με τον ποιοτικό δημόσιο λόγο και παρουσία σας. Σήμερα κατέχετε τη θέση του Αναπληρωτή Υπουργού Δημόσιας Τάξης, ως μέλος μιας κυβέρνησης που θέλει να την αποκαλούν «της Αριστεράς». Δεν αμφισβητούμε το αριστερό παρελθόν σας και τις αγωνιστικές περγαμηνές της οικογένειάς σας. Δεν αμφισβητούμε, αν θέλετε, ακόμα και τις καλές προθέσεις σας.

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι μια τέτοια σκέψη, μια τέτοια πρόταση είτε γεννήθηκε από κάποιον εγκέφαλο συμβούλου σας, είτε εσείς ο ίδιος τη σκεφτήκατε, είναι απλά μια γκάφα που σε δεύτερο βαθμό, πιο ψύχραιμης σκέψης, θα τη μαζέψετε και με παρρησία θα προχωρήσετε σε ―έστω όχι δημόσια―  αυτοκριτική.

Αν δεν πρόκειται για γκάφα, τότε κ. υπουργέ ολισθαίνετε σε μονοπάτια επικίνδυνα. Μπάζοντας την αστυνομία στα σχολεία όχι μόνο δεν θα λύσετε το πρόβλημα της ενδοσχολικής βίας, αλλά θα ανοίξετε τους «ασκούς» πολλών ακόμα προβλημάτων. Η καταστολή δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να υποκαταστήσει όλα όσα έχουν χαθεί στη διαδρομή που ακολουθεί ένα παιδί από τη μέρα που γεννιέται μέχρι να περάσει το κατώφλι του σχολείου. Η ενδοσχολική βία είναι κοινωνικό πρόβλημα και τα κοινωνικά προβλήματα έχουν κοινωνικές αιτίες και οφείλετε να το γνωρίζετε εσείς αυτό ως καθηγητής.

Εκτός και αν πρόκειται για «νέα» ήθη που σκοπεύει να εισάγει η κυβέρνησή σας και ισχυρή γεύση των οποίων μάς έδωσε ήδη να δοκιμάσουμε σε άλλους τομείς (πχ η πρόταση του συναδέλφου σας κ. Βαρουφάκη για τη δημιουργία χαφεδιοστρατιάς  για την «καταπολέμηση της φοροδιαφυγής»). Σας προειδοποιούμε ότι δεν θα αποδεχτούμε κανένα πισωγύρισμα, ακόμα και αν έχει «αριστερό πρόσημο». Θα μάς βρείτε απέναντί σας. 

Τρίτη 17 Μάρτη 2015.

Δεν υπάρχουν σχόλια: