Τετάρτη 4 Μαρτίου 2015

Παραμένει ο ΕΝΦΙΑ που φεύγει...

Παραμένει ο ΕΝΦΙΑ μέχρι νεωτέρας... 
ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΝΟΥΜΕ ΒΙΑΣΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ

Τον «γόρδιο δεσμό» στη φορολογία ακινήτων επιχειρεί να λύσει το οικονομικό επιτελείο υπό το βάρος των δύσκολων ταμειακών συνθηκών και της συμφωνίας με τους εταίρους για αποφυγή μονομερών ενεργειών με δημοσιονομικό κόστος αλλά και της υλοποίησης της προεκλογικής εξαγγελίας για κατάργηση του ΕΝΦΙΑ.

          Ενα από τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι των συζητήσεων προβλέπει τη διατήρηση για φέτος του ΕΝΦΙΑ, με διορθώσεις και με την εφαρμογή των νέων μειωμένων αντικειμενικών αξιών που θα επιφέρουν αυτόματα ελάφρυνση της φορολογίας.

Το τοπίο πάντως παραμένει θολό. Ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Βαρουφάκης, σε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό «STAR» παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ μέχρι το τέλος Ιουνίου, καθώς θα θεωρηθεί μονομερής ενέργεια που θα έχει δημοσιονομικό αντίκτυπο και θα απορριφθεί από τους εταίρους.

Δέσμευση

Συγκεκριμένα, όπως είπε, για το επόμενο τετράμηνο η κυβέρνηση έχει δεσμευθεί ότι δεν θα προχωρήσει σε μονομερείς ενέργειες με δημοσιονομικό κόστος και δήλωσε ότι «θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αλλάξουμε τον ΕΝΦΙΑ επί το προοδευτικότερο. Ισως χρειαστούν 2-3 μήνες. Ενας νόμος αλλάζει μόνο με νόμο. Εως ότου τον αλλάξουμε, θα πρέπει να τον πληρώνουμε. Δεν θα κάνουμε βιαστικές κινήσεις».

          Ετσι, ο κ. Βαρουφάκης, αν και χαρακτήρισε απαράδεκτο τον ΕΝΦΙΑ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να διατηρηθεί για το 2015.

Πάντως, κύκλοι από το Μέγαρο Μαξίμου αναφέρουν ότι ήδη οι υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών έχουν ξεκινήσει τις διαδικασίες για αλλαγή του ΕΝΦΙΑ και αντικατάστασή του με έναν φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας.

Στο μέτωπο της φοροδιαφυγής, ο κ. Βαρουφάκης επιβεβαίωσε το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ του «Eθνους», τονίζοντας ότι σκοπεύει να δώσει την ευκαιρία σε όσους έχουν βγάλει χρήματα στο εξωτερικό να τα δηλώσουν και να τα νομιμοποιήσουν, πληρώνοντας τον αναλογούντα φόρο, ακόμη και αν δεν τα «επαναπατρίσουν και να αποφύγουν ποινικές διώξεις».

Ανέφερε ακόμα ότι το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη ενοποιήσει τις διάφορές λίστες με όσους έχουν μεταφέρει χρήματα στο εξωτερικό, όπως είναι η περίφημη λίστα Λαγκάρντ, η λίστα του Λουξεμβούργου, του Λονδίνου, αλλά και τα εμβάσματα προς το εξωτερικό.

Ωστόσο, υπογράμμισε ότι το προσωπικό του ΣΔΟΕ είναι λίγο για να εξετάσει όλες αυτές τις περιπτώσεις.

Οπως είπε ο κ. Βαρουφάκης, το πώς και πότε ακριβώς θα εφαρμοστούν όλες οι υπεσχημένες προεκλογικά αλλαγές στη φορολογία εισοδήματος φυσικών προσώπων (δηλαδή η καθιέρωση ενιαίας προοδευτικής κλίμακας φορολογίας με αφορολόγητο όριο τα 12.000 ευρώ) είναι ζητήματα που θα εξαρτηθούν από το κατά πόσο θα αλλάξουν οι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα του 2015, του 2016, του 2017, του 2018 και του 2019.

Ειδικά όσον αφορά στην αύξηση του αφορολόγητου στα 12.000 ευρώ, άφησε να εννοηθεί ότι αυτό θα γίνει σταδιακά και θα ξεκινήσει μετά την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους «θεσμούς».

Μαρία Βουργάνα
(Οι υπογραμμίσεις του Οικοδόμου)

4 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

O κ. Βαρουφάκης είπε ότι θα βγάλει απ' την μύγα ξίγκι, για να είναι η χώρα μας συνεπής στις διάφορες υποχρεώσεις της ως προς τις πληρωμές στους τρεις θεσμούς.

Κι εσύ αξιοπρεπή ψηφοφόρε του σύριζα, κατάλαβες ποια είναι η μύγα;

Ανώνυμος είπε...

Εσύ αξιοπρεπή ψηφοφόρε του σύριζα έτρεξες να πληρώσεις τον ΕΝΦΙΑ του 2014; Τρέχα να τον πληρώσεις γιατί σου έρχεται ο ΕΝΦΙΑ του 2015. Με μπόλικη αξιοπρέπεια.

Ανώνυμος είπε...

Τελικά, αξιοπρεπή ψηφοφόρε του σύριζα, η κυβέρνηση-πρώτη φορά αριστερά- μας βγήκε αλοίθωρη. "Παίζουν" τα ματάκια της και τα δυό και μόνο προς τα αριστερά δεν κοιτάνε.

Σε χαιρετώ ω αξιοπρεπή ψηφοφόρε του σύριζα με μπόλικη και αξιοπρεπέστατη ασάφεια.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Βαρουφάκη ανακοινώσατε μέτρα για την πάταξη φοροφιαφυγής -μέσω ρουφιανιάς- των μικροεπιχειρηματιών. Για το μεγάλο κεφάλαιο όμως δεν ανακοινώσατε τίποτα. Ούτε πώς θα πατάξετε την παράνομη φοροφιαφυγή του ούτε πώς θα καταργήσετε τη "νομιμη" φοροδιαφυγή του (βλέπε φοροαπαλλαγές).
Θα είμαι κακιά αν σκεφτώ ότι παίζει ρόλο γι' αυτό το ότι είστε γιος του προέδρου της χαλυβουργικής, και γαμπρός του επιχειρηματία Στράτου;
Μπα, ιδέα μου θα είναι.... Ε;;;

Σοφία