Κυριακή 15 Μαρτίου 2015

Ο Φοίβος δεν έσπαγε τζάμια, πολέμησε για τον κομμουνισμό με το όπλο στο χέρι


Ο ΕΠΟΝίτης μαχητής του ΕΛΑΣ, κομμουνιστής αρχιτέκτονας και συγγραφέας Φοίβος Τσέκερης, έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 94 ετών. Έζησε μια πολυκύμαντη ζωή, γεμάτη αγώνες και προσφορά στο κίνημα και παρέμεινε μέχρι το τέλος της ζωής του όρθιος, πιστός στα ιδανικά του και στο Κόμμα του.

Σαν στερνό αντίο του ιστολογίου στον καπετάν Φοίβο, παραθέτουμε τα λόγια του Σεχτάρ από σχόλιό του σε παλαιότερη σχετική ανάρτηση του Σφυροδρέπανου. Αξίζει να επισκεφτείτε την ανάρτηση ΕΔΩ και να μάθετε περισσότερα για τον Φοίβο Τσέκερη, αλλά και να ακούσετε τον ίδιο να εξιστορεί στιγμές από γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία αυτού του τόπου, στα οποία ο ίδιος πρωταγωνίστησε.

Επίσης, η ―και με βιογραφικά στοιχεία― ανακοίνωση της ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατο του Φοίβου Τσέκερη ΕΔΩ.

Για το συγγραφικό έργο του Φοίβου Τσέκερη διαβάστε ΕΔΩ

Γράφει ο Σεχτάρ ο Τρομερός:

«(…)Αυτά πρέπει να μείνουν. Είναι ένα παράθυρο στο παρελθόν, στην Ιστορία. Καλά είναι να έρχονται οι νεώτεροι σε αδιαμεσολάβητη επαφή με το πνεύμα μιας άλλης εποχής, που μας καθόρισε. Θα δούν και θα μάθουν. Ο Φοίβος δεν έσπαγε τζάμια, πολέμησε για τον κομμουνισμό με το όπλο στο χέρι.

Εβγαινε για αφίσσα η για συνθήματα σε ώρα απαγόρευσης κυκλοφορίας, ξέροντας πως η τιμωρία δεν ήταν "προσαγωγή στην ΓΑΔΑ" αλλά εκτέλεση από τον Γερμανό επι τόπου, εκ του μακρόθεν και χωρίς προειδοποίηση... Τέτοιες ήταν οι διαταγές, τέτοιος ο πόλεμος εκείνος.

Ακολουθούσε τον νεαρό τότε Λ. Κύρκο, όταν έβγαινε σαν αγκιτάτορας να μιλήσει, με το χέρι στην τσέπη, κρατώντας το όπλο, με την εντολή να ρίξει στο ψαχνό αν κινδύνευε ο Λεωνίδας...

Ο Φοίβος πρωτάκουσε για το Κατίν, το '43, μετά το Στάλινγκραντ, από τις αφίσσες της γερμανικής προπαγάνδας. Τι να του πεί ...ο Βάϊντα η η ..."Αυγή" (χρυσή η επίχρυση...)!

Ο Φοίβος δεν κατάλαβε ποτέ τον αντισταλινισμό...

Ο Φοίβος θεωρεί υποτιμητικό τον τίτλο "Λόρδος Μπάϋρον", "για ...να καλοπιάσουμε τους Αγγλους...". "Το τμήμα μας λεγόταν ΛΟΧΟΣ ΣΠΟΥΔΑΖΟΥΣΑΣ" λέει με ένταση.

Ο Φοίβος κοντεύει 70 χρόνια στο Κόμμα».

2 σχόλια:

faros είπε...

Καλό του ταξίδι !

Πόσο υπερήφανος νιώθει κανείς να μπορεί να ισχυριστεί ότι πορεύεται στον ΙΔΙΟ ΔΡΟΜΟ ΜΕ ΤΕΤΟΙΟΥΣ ΑΝΘΡΩΠΟΥΣ ...

Ανώνυμος είπε...

Καλο ταξιδι συντροφε Φοιβο.Εμεινες ορθιος και πιστος στο ΚΚΕ μεχρι το τελος της ζωης σου.Την στιγμη που τα Ναυαγια του Κ.Κ τρεχανε να εξαργυρωσουνε το αιμα των συντροφων στην αγκαλια της Αστικης ταξης ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ